Kartki rumskie - 2 | |||||||||||||
PIEKARNIA Z KOŁEM WODNYM |
|||||||||||||
Andrzej Sadłowski | |||||||||||||
Piekarnia
przy ulicy Morskiej istniała prawie 90 lat, chociaż początkowo znajdowało
się tam gospodarstwo rolne, zarządzane przez rodzinę Rediesów. Dopiero pod
koniec lat dwudziestych XX wieku część budynków gospodarczych przebudowano
na cele przyszłej piekarni. W krótkim czasie na jej zapleczu, w ogrodzie od
strony Zagórskiej Strugi wykopano kanał długości ok. 73 m i niewielkiej
szerokości. Elektryczna turbina Kanał doprowadzał wodę do koła wodnego
o średnicy 2 m. Woda przepływająca
przez koło drewniane zamontowane w betonowym fundamencie przylegającym do
niewielkiego budynku wprowadzała w ruch turbinę elektryczną. W owych czasach
była to rzadkość, ponieważ takie urządzenia montowano w młynach wodnych.
Istotne jest, że turbina zaspokajała podstawowe zapotrzebowanie na prąd nie
tylko w gospodarstwie i piekarni, ale również w sąsiadującym budynku
czynszowym. Wojenne losy W roku 1937 rodzina Rediesów wyjechała do Niemiec, sprzedając piekarnię wraz
z obejściem Alojzemu i Wandzie Wente z d. Baranowskiej. W piekarni
zatrudniano dwóch pracowników, a jeden z nich rozwoził pieczywo do sklepów
na terenie dzisiejszej Rumi. Wraz z wkroczeniem wojsk niemieckich były
właściciel ponownie przejął piekarnię, a pod koniec wojny zlikwidował
turbinę elektryczną. Odzyskana własność Władze komunistycznej Polski nie były łaskawe dla prywatnej
przedsiębiorczości, w związku z czym w roku 1950 roku piekarnię przejęła PSS
„Społem”. W kilka lat później potężna wichura przewraca nie remontowany
sfatygowany komin piekarni, rozebrano również budynek gospodarczy łączący
piekarnię z domem piekarza. „Społem” zaadaptowała pozostałe pomieszczenia na
cukiernię, funkcjonującą do 1991 roku. Zmiany polityczne w kraju
spowodowały, że pani Wanda po raz trzeci odzyskała piekarnię, prowadzeniem
której zajęli synowie, Stanisław i Mieczysław. W starym piecu Ten ostatni zarządzał firmą samodzielnie od 1995 roku, wypiekając chleb
wspaniałe bułeczki w zabytkowym piecu piekarniczym, według starej
sprawdzonej receptury. (aes) |
|||||||||||||
|
|||||||||||||
|